1. This forum is obsolete and read-only. Feel free to contact us at support.keenswh.com

Space Engineers Dedicated Server startup XML error

Discussion in 'Groups & Dedicated Servers' started by Kemik99, Jul 15, 2014.

Thread Status:
This last post in this thread was made more than 31 days old.
  1. Kemik99

    Kemik99 Trainee Engineer

    Messages:
    3
    I tried running a new - unchanged Dedicated server.

    I followed the instruction on the Main Web site. I bring up the first screen of the server. as soon as I click on "Continue to Server Configuration" I get a XML Error popup. after that the server configuration screen is error'd out and nothing I do gets me past it.

    I found the instructions on this site: https://blog.marekrosa.org/2014/05/space-engineers-dedicated-servers-and_29.html

    I followed his instructions in starting the console up from the command prompt. I ran the "SpaceEngineersDedicated.exe -console" command and got this error file.

    2014-07-14 18:03:31.877 - Thread: 1 -> Log Started
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> Timezone (local - UTC): -4h
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> App Version: 01_038_013
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> Steam build: Always true
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> Steam demo: False
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> Is official: True [O][IS][NAMP]
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> Environment.ProcessorCount: 8
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> Environment.OSVersion: Microsoft Windows NT 6.1.7601 Service Pack 1
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> Environment.CommandLine: spaceengineersdedicated.exe -console
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> Environment.Is64BitProcess: True
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> Environment.Is64BitOperatingSystem: True
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> Environment.Version: 4.0.30319.18444
    2014-07-14 18:03:31.880 - Thread: 1 -> Environment.CurrentDirectory: D:\Games\SteamLibrary\SteamApps\common\SpaceEngineers\DedicatedServer64
    2014-07-14 18:03:31.881 - Thread: 1 -> MainAssembly.ProcessorArchitecture: MSIL
    2014-07-14 18:03:31.881 - Thread: 1 -> ExecutingAssembly.ProcessorArchitecture: MSIL
    2014-07-14 18:03:31.881 - Thread: 1 -> IntPtr.Size: 8
    2014-07-14 18:03:31.881 - Thread: 1 -> Default Culture: en-US
    2014-07-14 18:03:31.881 - Thread: 1 -> Default UI Culture: en-US
    2014-07-14 18:03:31.881 - Thread: 1 -> IsAdmin: False
    2014-07-14 18:03:31.939 - Thread: 1 -> MySandboxGame.Constructor() - START
    2014-07-14 18:03:31.944 - Thread: 1 -> Game dir: D:\Games\SteamLibrary\SteamApps\common\SpaceEngineers\DedicatedServer64
    2014-07-14 18:03:31.944 - Thread: 1 -> Content dir: D:\Games\SteamLibrary\SteamApps\common\SpaceEngineers\Content
    2014-07-14 18:03:31.944 - Thread: 1 -> Found processor count: 8
    2014-07-14 18:03:31.944 - Thread: 1 -> Using processor count: 8
    2014-07-14 18:03:33.109 - Thread: 1 -> Exception occured: System.InvalidOperationException: There is an error in XML document (0, 0). ---> System.Xml.XmlException: Root element is missing.
    at System.Xml.XmlTextReaderImpl.ThrowWithoutLineInfo(String res)
    at System.Xml.XmlTextReaderImpl.ParseDocumentContent()
    at System.Xml.XmlReader.MoveToContent()
    at Microsoft.Xml.Serialization.GeneratedAssembly.XmlSerializationReader1.Read483_MyConfigDedicated()
    --- End of inner exception stack trace ---
    at System.Xml.Serialization.XmlSerializer.Deserialize(XmlReader xmlReader, String encodingStyle, XmlDeserializationEvents events)
    at 00DD5482C0A3DF0D94B151167E77A6D9.EB0B0448CDB2C619C686429C597589BC.4DD64FD1D45E514D01C925D07B69B3BE()
    at B337879D0C82A5F9C44D51D954769590.B3531963E948FB4FA1D057C4340C61B4..ctor(FB818649DC44AA86757AF7596EA89E6E BA0ECC83799CE1D87CDAD2E345663B5A, String[] 50BBED22B62968D848DB243990F20C87)
    at 83BCBFA49B3A2A6EC1BC99583DA2D399.49BCFF86BA276A9C7C0D269C2924DE2D.523C8831DA5DAB3A19F6D33A2C6437B5()
    at 83BCBFA49B3A2A6EC1BC99583DA2D399.49BCFF86BA276A9C7C0D269C2924DE2D.26A7ABEA729FAE1F24679E21470F8E98(String 8BF03A34188889479CB413E58490FC37, String 48C45E39212AAA2B19C972DA9195F48A, Boolean 7AC487C1B445CD9F481CF5FE695A7CEA, Boolean 4292A7A4DACAF323E558B7E11DD3CF00)
    at 83BCBFA49B3A2A6EC1BC99583DA2D399.49BCFF86BA276A9C7C0D269C2924DE2D.0D8AAA624C2EEA412F85ABB3AEFAF743(String[] 954514EA42AFFE4302240CE14E5D6683)
    2014-07-14 18:03:33.109 - Thread: 1 -> Inner Exception: System.Xml.XmlException: Root element is missing.
    at System.Xml.XmlTextReaderImpl.ThrowWithoutLineInfo(String res)
    at System.Xml.XmlTextReaderImpl.ParseDocumentContent()
    at System.Xml.XmlReader.MoveToContent()
    at Microsoft.Xml.Serialization.GeneratedAssembly.XmlSerializationReader1.Read483_MyConfigDedicated()
    2014-07-14 18:03:33.109 - Thread: 1 -> Hiding window
    2014-07-14 18:03:33.110 - Thread: 1 -> Hiding window done
    2014-07-14 18:03:33.110 - Thread: 1 -> Showing message

    Things I changed,

    I changed the install directory of my game to my "D" drive, other than that I have changed nothing in the game.

    Remember this is a UNCHANGED game, I have done NO changes to any files.

    This is on my Steam games computer.

    I tried to run it as a NON-Steam computer and got the same XML error.

    Thanks,
    Kemik99 :)
     
  2. dunka

    dunka Trainee Engineer

    Messages:
    39
    Check permissions. I had this happen two different times.

    Once it was because the user running the server couldn't read the config file.

    The other time it was being weird about my steam id, I removed it from the admins section and the config worked fine.
     
  3. castlekeep

    castlekeep Trainee Engineer

    Messages:
    1
    I had this happen. i moved the server to /windows to stop anythin from perventing it from reading the config folder. this worked first time. (it was in HDD drive (F))
    also you could (not tested) set the settings for the configs folder so they dont require admin profiles
    to edit them... this would allow the server programe to edit this without needing the authority of being a admin...
    just a thought
     
  4. Kemik99

    Kemik99 Trainee Engineer

    Messages:
    3
    I tried both of the suggestions. I changed the permissions on the main "dedicated64" Folder. I edited the permissions giving myself full control. Same XML error occurred.

    I also copied the server folder to the /windows folder and edited the permissions the same as above.
    Still same error.

    The initial error that comes up is the:

    System.InvalidOperationException: There is an error in XML document (0, 0). ---> System.Xml.XmlException: Root element is missing.

    so something is missing in either the config file or there is a file change somewhere in the code that is throwing this error.

    again this is a NEW server file, I have NOT edited anything, it errors out before I get to the server config window.

    I will look into it more when I get home from work.

    Thanks again for the suggestions, it gives me a good place to start.

    Kemik99 :)
     
  5. Kemik99

    Kemik99 Trainee Engineer

    Messages:
    3
    I fixed my problem..

    I re-downloaded my game and then the server started to work.

    I had to do this on my Server as well. now for the configuring :)

    Thanks again for the help!!

    Kemik99 :)
     
  6. Michael Phillips

    Michael Phillips Trainee Engineer

    Messages:
    3
    Yep, reinstalled SE server, fixed it. Oh keen......
    btw whats the SteamCMD to force reinstall server files?
     
Thread Status:
This last post in this thread was made more than 31 days old.